Rukahovi - legenda jo syntyessään
Lumen ja luonnon koordinaatit

Rukahovi - legenda jo syntyessään

Kuusamon vanhin hotelli kukoistaa Rukan kylän ytimessä

Rukahovin tarina juontaa alkunsa hotellin avajaisten jännittävään viinaralliin. 

Vuonna 1963 rakennettu hotelli Rukahovi ei ollut vielä saanut anniskeluoikeutta virallisen avajaispäivän koittaessa. Tästä huolimatta maaherra Kalle Määttä antoi luvan juhlistaa avajaisia kunnon tarjoiluilla. Juhlajuomia noutamaan lähetetty auto ajoi ojaan ennen Kemijärveä ja myöhästyi Alkon aukioloajasta viidellä minuutilla. Maaherra Määttä sai Lapin läänin maaherran suostuttelemaan Alkon silloisen johtajan luovuttamaan kuusamolaisille juhlajuomat, ja kekkerit saattoivat alkaa juomakuskien palattua Rukalle. 

Parhaat asiat pysyvät

Rukahoviin on aina tultu syömään. Ravintola Rukahovi oli alkuvuosinaan alueen ainoa ruokaravintola ja myös iltaelämän keskus. Myöhemmin hotellin uudisosan myötä ruokailu siirtyi ravintola Kaltiokiveen ja ravintola Rukahovi jatkoi tilausravintolana. Myös paritanssit elävän musiikin tahtiin ovat aina kuuluneet ravintola Rukahoviin. 

Ravintola Kaltiokiven listalla on monia perinteisiäkin suosikkeja. Esimerkiksi erään ravintolakokin aikoinaan hieman ”huonona päivänä” luoma kärypaistos pudotettiin menusta vuonna 2019, mutta annos piti palauttaa ruokalistalle kiireen vilkkaa, kun niin moni asiakas kyseli sen perään ihan nimeltä. 

Nykypäivän vaatimuksiin vastataan laadulla

Omistajavaihdoksista ja eri hotelliketjujen vaihtumisesta huolimatta hotelli on kulkenut aina samalla nimellä. Vuosien varrella hotelli on laajentunut 12 huoneesta liki 200 huoneen kokonaisuudeksi, johon liittyy myös 50 huoneistoa Rukan kylän ja Kelorinteen välisellä harjulla. Kokonaisuuteen kuuluu myös Scandic Kokouskeskus Rukan kylän laidalla Rukan hiihtostadionin suunnalla. 

Nykypäivänä Rukahovissa majoittuva kokousasiakas kulkee eri vuosikymmenten aikana rakennettujen osien läpi siirtyessään aulasta sisäkautta pitkää hotellisiipeä pitkin kokoustiloihin. Talven 2019-2020 aikana uudistunut siipi on kokenut mittavan muodonmuutoksen aina rakennuksen talotekniikasta, uusista ikkunoista sekä parannetusta ilmanvaihdosta lähtien, eli hotellissa on tehty enemmänkin kuin vain ”pientä pintaremonttia”.

- Olemme iloisia, että pystymme uusittujen huoneiden myötä lisäämään vieraidemme viihtyvyyttä hotellissamme, kertoo hotellinjohtaja Lea Riekki. Huoneiden selkeä skandinaavinen sisustus on hakenut inspiraationsa modernista pohjoisesta. Värimaailmassa on pohjoisen lumen, jään, kallion ja veden viileitä sävyjä sekä metsien vihreyttä. Standard-huoneiden lisäksi uusituissa huoneissa on tarjolla kolme lapsiperheillekin soveltuvaa juniorsviittiä. 

Palvelua aamusta iltaan

- Uskon sekä kansainvälisten että kotimaisten vieraidemme ihastuvan uusien huoneiden tunnelmaan, iloitsee Riekki. Lisäksi Riekki kertoo asiakkaiden ihastuneen hotellin Lobby Barin yhteydessä olevaan myymälään, josta löytyy aamusta myöhään yöhön pikkupurtavan ja ruokajuomien ohella luettavaa, hygieniatuotteita ja matkamuistoja. Aulassa sijaitsevasta kirjastosta saa lainata kirjoja loman aikana ja jos tarina jää kesken, kirjan voi huoletta ottaa matkaan kotiin.

Myymälän suhteen ympyrä sulkeutuu eräällä tavalla, sillä Riekin oma tie hotellijohtajaksi on kulkenut hotellin yhteydessä vuonna 1984 avatun ”kipsan” myyntitiskin ja ensimmäisen suomalaisessa hiihtokeskuksessa avatun hampurilaisravintola Hillsiden keittiön kautta johtoportaaseen. Tyytyväisten asiakkaiden lisäksi Rukahoviin palaavat siis aina uudestaan myös työstään innostuneet työntekijät, ja loppu onkin sitten pelkkää legendaa! 

Lue lisää: Scandic Rukahovi

Teksti: Sari Kumpuniemi, Ruka-Kuusamo Matkailu ry  Lähteet: Ruka – tunturi Kuusamossa, toimittanut Seppo Salminen, Kainuun Sanomain Kirjapaino Oy 1985 ja Ruka – ensimmäiset 50 vuotta, Karisto, 2005. Kuvat: Scandic RukahoviTämä blogi on osa kaupallista yhteistyötä Scandic Rukahovin ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n välillä